Vaše tělo je Váš chrám a Vy se musíte postarat o to, abyste žili zdravý život. Myslete na své vlastní tělo i duši, protože tyto dvě stránky Vás provází celým životem.
Dobré zdraví není jen o zdravé výživě a cvičení – také sem patří pozitivní duševní zdraví, zdravé sebevědomí a zdravý životní styl.

Jmenuji se Lenka Kazdová. Poradím Vám, jak výše zmíněné správně spojit dohromady. Jsem fitness trenérka, výživová poradkyně, pořádám školení zdravého životního stylu, pilates kurzy, DNS terapie, víkendové welness pobyty, školení a stavím pro Vás nové úchvatné fitko.

Chcete se lépe cítit a také lépe vypadat? Těším se na Vás!
Lenka

Lenka Kazdová

ZDRAVĚJŠÍ VARIANTA VÁNOČNÍHO CUKROVÍ

14. prosince 2015

Vánoční pečení si mnozí z nás neumíme představit bez bílé mouky, cukru, másla vajec a dalších tradičních přísad. Když se řekne zdravé vánoční pečení, nezní to asi příliš lákavě. V dnešní době jsou možnosti vyhnout surovinám, které nám škodí a dopřát si cukroví bez výčitek a následných kil navíc. Ozdravit některé tradiční cukroví, aniž by to kdokoli poznal. Není to nic složitého a vaše tělo vám poděkuje. Nabízím proto pár tipů na pečení, které vám pomohou z kalorické bomby udělat zdravou dobrotu a je nyní jen na vás, jestli je zkusíte!

 

Změňte mouku

Tradiční surovinou pro přípravu vánočního cukroví je bílá pšeničná mouka, která však nemá téměř žádnou výživovou hodnotu. Každý, kdo se zajímá o zdravou či racionální výživu již jistě slyšel, že bílá mouka lidskému zdraví škodí. Běžná pšeničná bílá mouka je vyráběna rozemletím čistého pšeničného zrna zbaveného klíčku i obalu, právě těch částí, které obsahují vlákninu a vitamin B. Tato bílá mouka a výrobky z ní se tak řadí mezi potraviny s tzv. prázdnými kaloriemi. Dodá tělu pouze jednoduché cukry bez výživových hodnot, které pak organismus hledá v jiných potravinách, a proto tak přijmeme kalorií více, než ve skutečnosti potřebujeme.

Místo bílé mouky proto použijte špaldovou nebo pšeničnou celozrnnou mouku (jemně mleté) a na doplnění jakoukoli jinou. Zkusit můžete amarantovou, pohankovou, kukuřičnou apd., které vám přinesou důležité minerální látky a vlákninu.

Obecně lze říct, že z názvu celozrnná mouka vyplývá, že pro její výrobu je použito celé zrno, tzn. s obalem a klíčkem. Obalové části zrna jsou zdrojem vlákniny a ulehčuje tak vyprazdňování. Díky vláknině je mouka také zdrojem komplexních sacharidů, které na rozdíl od jednoduchých cukrů uvolňují energii do těla postupně. V praxi to znamená rychlejší a dlouhodobý pocit zasycení.

 

Neslaďte bílým cukrem

O škodlivosti bílého cukru bylo napsáno již mnoho. Je známo, že průmyslové zpracování připraví bílý cukr o většinu minerálních látek, vitaminů i vlákniny. Pro jeho zpracování v našem těle, vezme si potřebné živiny z přijaté potravy nebo ze zásobních látek. Bílý cukru bere tělu energii, zvyšuje rychle hladinu cukru v krvi (vyčerpává slinivka břišní), ničí střevní mikroflóru, vytváří optimální prostředí pro záněty a odebírá z těla minerální látky a živiny, zejména způsobuje ztráty vitamínu B, vápníku a hořčíku (oslabuje zuby i kosti), projevuje se to také na špatné kvalitě nehtů, vlasů i oslabenou imunitou a nervovou soustavou.

Přírodní sladidla jsou šetrnější. Cukr lze nahradit ve většině receptů např. medem, různými druhy obilných sirupů, např. rýžový, ječmenný, pšeničný sirupů. Skvělou sladkou chuť dodá javorový nebo agáve sirup. Při používání sirupů však musíte počítat s tím, že sirupem se těsto rovnou i zvlhčujete. Pravdou je, že pečení se sirupy je trošku jiné a je dobré ho mít předem odzkoušené. Pokud se bojíte riskovat, vyhněte alespoň bílému rafinovanému cukru a použijte cukr zcela přírodní, jehož množství v receptu omezte na minimum.

 

Kvalitní tuky

K vánocům patří neodmyslitelně máslo, které však musí být kvalitní, je lepší než uměle vyráběné margaríny. Vyhýbejte se nekvalitním tukům - tzv. trans-tukům. Jedná se o uměle ztužované tuky, které jsou nejškodlivější. Podílí se na zvyšování cholesterolu, riziku srdečně - cévních nemocí, zánětů, zužují cévy, přispívají k rozvoji zhoubných nádorů a samozřejmě k nadváze. Podobně nezdravé jsou levné stolní oleje.

Kvalitní tuky a oleje jsou pro náš organizmus nesmírně důležité. Při vánočním pečení se ve větší míře používají ořechy, které obsahují zdravější tuky. Přidávejte proto kvalitní čerstvé ořechy a tuky vybírejte neztužované. V bioprodejnách se dají koupit různé rostlinné tuky, tak i nerafinované oleje, do vánočního pečení jsou výborné např. ořechové oleje.

 

Na slepování

Místo těžko stravitelných krémů, zkuste použít například karobovou nebo ořechovou pomazánku, kterou můžete dosladit přírodními sladidly. Také můžete přimíchat mandlové nebo arašídové máslo s rýžovým sirupem nebo vybrat kvalitní džem bez přidaného cukru. Každá dobře zásobená bioprodejna nebo prodejna zdravé výživy nabízí plno těchto produktů.

 

Kypřit bez fosfátů

Běžný kypřicí prášek obsahuje fosfáty, které pro tělo představují do jisté míry zátěž. Použijte proto tzv. vinný kámen neboli kypřicí prášek bez fosfátů nebo jedlou sodu. Zakoupíte v obchodech se zdravou výživou.

 

Cukroví neobalovat v cukru

Obalování cukroví v moučkovém cukru lze plnohodnotně nahradit obalením v sušeném ovesném mléce, které má jemně sladkou chuť.

 

Vejce lze také nahradit

Vejce v zásadě nemusíte vyřazovat, nejdůležitější však je, aby byla co nejčerstvější a pocházela z přirozeného chovu, tedy z ekofarmy nebo z domácích chovů. Je tu také možnost vejce nahradit, místo vajec ve většině těst funguje sojová smetana nebo sojová mouka (1 vejce je cca 1 pl sójové mouky a 3 pl vody). U piškotů vejce vyloučit nelze.

Dále je možnost v prodejnách se zdravou výživou zakoupit rostlinná náhrada vajec Vajahit, která plně nahradí vejce při pečení (ne v omeletách). Základními složkami tohoto výrobku jsou sójová bílkovina, škrob, syrovátka, kukuřičná mouka a lecitin.

 

Kakao používejte v bio kvalitě, nejlépe raw kakaový prášek nebo je vynikající, chutnou a zdravou alternativou kakaa karob. Pokud jste nestihli nasušit vlastní ovoce, potom nakupte nesířené sušené ovoce. To poznáte nejlépe podle bioznačky, protože ta síření zakazuje. Citlivost na oxid siřičitý je individuální, ale u citlivějších lidí může vyvolávat bolesti hlavy či nevolnost. U astmatiků dokonce alergické reakce.

 

Je však podstatné je si uvědomit, že není zdaleka tak důležité to, co jíte pár dnů v roce. Mnohem zásadnější účinek na vaše zdraví bude mít především to, co tvoří základ vašeho každodenního jídelníčku! S občasným úletem, jako je třeba ten vánoční, s tím se zdravé tělo vypořádá. To, spolu s celkově zdravějším životním stylem, je cesta k silné imunitě a dobré kondici.

 

Recepty:

 

Vanilkové rohlíčky

150g hladké celozrnné mouky (špaldová, pšeničná)

20g třtinového cukru (pomixovaný)

100g rostlinného tuku

50g mletých ořechů

trochu šťávy z citronu (místo vajec)

vanilka

Klasickým způsobem vypracujeme těsto, necháme v chladu uležet a děláme rohlíčky, které po upečení ještě za horka obalíme.

 

Linecké

300g celozrnné mouky (špaldová, pšeničná)

200g rostlinného tuku

100g třtinového cukru (pomixovaný)

trochu citronové šťávy (místo vajec)

můžeme přidat vanilku

Vypracujeme těsto, necháme uležet v chladu. Upečené linecké spojíme nejlépe rybízovou marmeládou. 

Individuální trénink

V rámci individuálních tréninků nabízím:

  • DNS trénink,
  • zdravotní posilování,
  • odstraňování civilizačních chorob (bolesti zad a pohybového aparátu),
  • diagnostiku pohybového aparátu,
  • posilování ve fitness i s balančními pomůckami,
  • cvičení pro redukci hmotnosti a tvarování těla,
  • kondiční cvičení,
  • skupinové kondiční intervalové cvičení
  • konzultace životního stylu.

Ceny:

  • Osobní trénink v posilovně (60 minut) – 400,- Kč
  • Sepsání tréninkové jednotky 300,- Kč.

Tréninky probíhají ve Fitness Blue Gym, Kotlářská 51a, Brno, 602 00.

OBJEDNAT DOPORUČIT

Novinky

MĚŘENÍ NA INBODY

Tělesnému složení je důležité porozumět pro každého, kdo chce zhubnout nebo tvarovat postavu zdravým způsobem.
InBody 170 je rychlý a jednoduchý ale přesto velice přesný přístroj pro analýzu složení lidského těla.
Dovoluje vám v průběhu času pozorovat snižování hmotnosti a zároveň změnu složení těla v návaznosti na vhodně zvoleném jídelníčku a cvičení (poměr svalové hmoty a tuku).

více informací