Vánoční pečení si mnozí z nás neumíme představit bez bílé mouky, cukru, másla vajec a dalších tradičních přísad. Když se řekne zdravé vánoční pečení, nezní to asi příliš lákavě. V dnešní době jsou možnosti vyhnout surovinám, které nám škodí a dopřát si cukroví bez výčitek a následných kil navíc. Ozdravit některé tradiční cukroví, aniž by to kdokoli poznal. Není to nic složitého a vaše tělo vám poděkuje. Nabízím proto pár tipů na pečení, které vám pomohou z kalorické bomby udělat zdravou dobrotu a je nyní jen na vás, jestli je zkusíte!
Změňte mouku
Tradiční surovinou pro přípravu vánočního cukroví je bílá pšeničná mouka, která však nemá téměř žádnou výživovou hodnotu. Každý, kdo se zajímá o zdravou či racionální výživu již jistě slyšel, že bílá mouka lidskému zdraví škodí. Běžná pšeničná bílá mouka je vyráběna rozemletím čistého pšeničného zrna zbaveného klíčku i obalu, právě těch částí, které obsahují vlákninu a vitamin B. Tato bílá mouka a výrobky z ní se tak řadí mezi potraviny s tzv. prázdnými kaloriemi. Dodá tělu pouze jednoduché cukry bez výživových hodnot, které pak organismus hledá v jiných potravinách, a proto tak přijmeme kalorií více, než ve skutečnosti potřebujeme.
Místo bílé mouky proto použijte špaldovou nebo pšeničnou celozrnnou mouku (jemně mleté) a na doplnění jakoukoli jinou. Zkusit můžete amarantovou, pohankovou, kukuřičnou apd., které vám přinesou důležité minerální látky a vlákninu.
Obecně lze říct, že z názvu celozrnná mouka vyplývá, že pro její výrobu je použito celé zrno, tzn. s obalem a klíčkem. Obalové části zrna jsou zdrojem vlákniny a ulehčuje tak vyprazdňování. Díky vláknině je mouka také zdrojem komplexních sacharidů, které na rozdíl od jednoduchých cukrů uvolňují energii do těla postupně. V praxi to znamená rychlejší a dlouhodobý pocit zasycení.
Neslaďte bílým cukrem
O škodlivosti bílého cukru bylo napsáno již mnoho. Je známo, že průmyslové zpracování připraví bílý cukr o většinu minerálních látek, vitaminů i vlákniny. Pro jeho zpracování v našem těle, vezme si potřebné živiny z přijaté potravy nebo ze zásobních látek. Bílý cukru bere tělu energii, zvyšuje rychle hladinu cukru v krvi (vyčerpává slinivka břišní), ničí střevní mikroflóru, vytváří optimální prostředí pro záněty a odebírá z těla minerální látky a živiny, zejména způsobuje ztráty vitamínu B, vápníku a hořčíku (oslabuje zuby i kosti), projevuje se to také na špatné kvalitě nehtů, vlasů i oslabenou imunitou a nervovou soustavou.
Přírodní sladidla jsou šetrnější. Cukr lze nahradit ve většině receptů např. medem, různými druhy obilných sirupů, např. rýžový, ječmenný, pšeničný sirupů. Skvělou sladkou chuť dodá javorový nebo agáve sirup. Při používání sirupů však musíte počítat s tím, že sirupem se těsto rovnou i zvlhčujete. Pravdou je, že pečení se sirupy je trošku jiné a je dobré ho mít předem odzkoušené. Pokud se bojíte riskovat, vyhněte alespoň bílému rafinovanému cukru a použijte cukr zcela přírodní, jehož množství v receptu omezte na minimum.
Kvalitní tuky
K vánocům patří neodmyslitelně máslo, které však musí být kvalitní, je lepší než uměle vyráběné margaríny. Vyhýbejte se nekvalitním tukům - tzv. trans-tukům. Jedná se o uměle ztužované tuky, které jsou nejškodlivější. Podílí se na zvyšování cholesterolu, riziku srdečně - cévních nemocí, zánětů, zužují cévy, přispívají k rozvoji zhoubných nádorů a samozřejmě k nadváze. Podobně nezdravé jsou levné stolní oleje.
Kvalitní tuky a oleje jsou pro náš organizmus nesmírně důležité. Při vánočním pečení se ve větší míře používají ořechy, které obsahují zdravější tuky. Přidávejte proto kvalitní čerstvé ořechy a tuky vybírejte neztužované. V bioprodejnách se dají koupit různé rostlinné tuky, tak i nerafinované oleje, do vánočního pečení jsou výborné např. ořechové oleje.
Na slepování
Místo těžko stravitelných krémů, zkuste použít například karobovou nebo ořechovou pomazánku, kterou můžete dosladit přírodními sladidly. Také můžete přimíchat mandlové nebo arašídové máslo s rýžovým sirupem nebo vybrat kvalitní džem bez přidaného cukru. Každá dobře zásobená bioprodejna nebo prodejna zdravé výživy nabízí plno těchto produktů.
Kypřit bez fosfátů
Běžný kypřicí prášek obsahuje fosfáty, které pro tělo představují do jisté míry zátěž. Použijte proto tzv. vinný kámen neboli kypřicí prášek bez fosfátů nebo jedlou sodu. Zakoupíte v obchodech se zdravou výživou.
Cukroví neobalovat v cukru
Obalování cukroví v moučkovém cukru lze plnohodnotně nahradit obalením v sušeném ovesném mléce, které má jemně sladkou chuť.
Vejce lze také nahradit
Vejce v zásadě nemusíte vyřazovat, nejdůležitější však je, aby byla co nejčerstvější a pocházela z přirozeného chovu, tedy z ekofarmy nebo z domácích chovů. Je tu také možnost vejce nahradit, místo vajec ve většině těst funguje sojová smetana nebo sojová mouka (1 vejce je cca 1 pl sójové mouky a 3 pl vody). U piškotů vejce vyloučit nelze.
Dále je možnost v prodejnách se zdravou výživou zakoupit rostlinná náhrada vajec Vajahit, která plně nahradí vejce při pečení (ne v omeletách). Základními složkami tohoto výrobku jsou sójová bílkovina, škrob, syrovátka, kukuřičná mouka a lecitin.
Kakao používejte v bio kvalitě, nejlépe raw kakaový prášek nebo je vynikající, chutnou a zdravou alternativou kakaa karob. Pokud jste nestihli nasušit vlastní ovoce, potom nakupte nesířené sušené ovoce. To poznáte nejlépe podle bioznačky, protože ta síření zakazuje. Citlivost na oxid siřičitý je individuální, ale u citlivějších lidí může vyvolávat bolesti hlavy či nevolnost. U astmatiků dokonce alergické reakce.
Je však podstatné je si uvědomit, že není zdaleka tak důležité to, co jíte pár dnů v roce. Mnohem zásadnější účinek na vaše zdraví bude mít především to, co tvoří základ vašeho každodenního jídelníčku! S občasným úletem, jako je třeba ten vánoční, s tím se zdravé tělo vypořádá. To, spolu s celkově zdravějším životním stylem, je cesta k silné imunitě a dobré kondici.
Recepty:
Vanilkové rohlíčky
150g hladké celozrnné mouky (špaldová, pšeničná)
20g třtinového cukru (pomixovaný)
100g rostlinného tuku
50g mletých ořechů
trochu šťávy z citronu (místo vajec)
vanilka
Klasickým způsobem vypracujeme těsto, necháme v chladu uležet a děláme rohlíčky, které po upečení ještě za horka obalíme.
Linecké
300g celozrnné mouky (špaldová, pšeničná)
200g rostlinného tuku
100g třtinového cukru (pomixovaný)
trochu citronové šťávy (místo vajec)
můžeme přidat vanilku
Vypracujeme těsto, necháme uležet v chladu. Upečené linecké spojíme nejlépe rybízovou marmeládou.