Pro nikoho zřejmě nebude překvapením tvrzení, že ořechy a mandle, jsou velmi přínosnými potravinami pro naše zdraví. Ořechy obecně jsou tučnou pochoutkou, mnozí je tak berou za ne příliš zdravé, opak je však pravdou. Právě tuky jsou to, co z nich dělá zázrak. Tuky jsou tvořeny zejména mononenasycenými a polynenasycenými mastnými kyselinami (snižují hladinu cholesterolu v krvi), které jsou pro organismus důležité.
Mandle co se jejich cenného obsahu týče, jsou královnami mezi skořápkovými plody. Ve velmi tvrdé skořápce se ukrývá řada zdraví prospěšných látek. Jsou zásobárnou minerálů, jako jsou třeba hořčík, vápník, draslík, mangan, zinek a železo, dále vitamínů skupiny B (zejména B1 a B6), vitamínu E, vitamínu A, nenasycených mastných kyselin, vlákniny a proteinů. Díky vysokému obsahu vlákniny podporují mandle zdravé trávení a funkci střev. Pro zajímavost je také nutné připomenout obsah vápníku, kterého je v mandlích mnohem více než v mléce.
Hrst mandlí denně (cca 20-30g) posiluje imunitu, je účinnou prevencí vzniku osteoporózy, křečí v lýtkách, mají schopnost snižovat hladinu cukru v krvi (vhodné pro diabetiky), a dokonce pomáhají i při nedostatku libida. Pravidelná konzumace mandlí příznivě ovlivňuje činnost krevního oběhu, chrání naše srdce i cévy, podporuje krvetvorbu a upravuje krevní tlak. Mandle jsou také významným zdrojem antioxidantů, které pomáhají zbavovat tělo volných radikálů, pomáhají tak předcházet rakovinnému bujení v těle.
Pokud má někdo strach, že po konzumaci ořechů ztloustne, nemusí se bát. Mandle mají vysoký obsah tuků (52g na 100g), ovšem je výzkumy prokázáno, že hrst mandlí denně člověka zasytí, tělu dodá užitečné živiny, a dokonce pomůže udržet i tělesnou hmotnost. Mandle obsahují tzv. „dobré tuky“, jak již bylo v úvodu zmíněno mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny. Těch se nemusíme bát, našemu tělu prospívají (20g mandlí ke svačině obsahuje cca 120 kalorií).
Mandlové mléko
V současné době se mnoho lidí potýká s překyselením organizmu. Je proto vhodné jíst takové potraviny, které kyselost eliminují a napomáhají s udržením vnitřní acidobazické rovnováhy. Jedním z pomocníků pro neutralizaci vnitřního prostředí v těle (působí zásaditě) je „mléko“ z mandlí. Mandle samotné jsou pro tělo přínosem, ale mnoho lidí je ve větším množství nesnese. Jednodušší pro strávení je proto mandlové „mléko“, které konzumujeme bez oslazení a bez dalších příchutí.
Mandlové mléko si můžeme koupit v obchodě (nejčastěji zdravých výživách, nabízejí ho i některé supermarkety), ale bez větších problémů se dá vyrobit i doma.
Postup:
70 g mandlí
700 ml filtrované vody (nebo jiné čisté vody bez chlóru)
-
Madle přelijeme v misce vařící vodou a necháme ponořené asi 15 minut. Po této době by měly jít mandle sloupnout od slupek.
-
Oloupané mandle namočíme alespoň na 4 hodiny, nejlépe je však na 24 hodin, do přefiltrované vody. Jde o to, aby nasákly a probudily v sobě život.
-
Připravené mandle i s vodou dáme do mixeru, 1 – 2 minut mixujeme na nejvyšší otáčky, až získáme pěnivý nápoj.
-
Nyní mléko pomocí cedníku a do něj vloženého jemného plátýnka přecedíme a dužinu vymačkáme.
-
Hotové mléko uložíme v uzavřené nádobě do lednice, snažíme se jej spotřebovat za 3-4 dny.
Nutriční hodnoty na 100 ml:
energie……………...63,1 kcal
bílkoviny…………….2,0 g
sacharidy…………...2,0 g
tuky………………….5,2 g
Mějte se báječně, Lenka